Spring naar hoofd-inhoud

RUG monitort duisternis in Noord-Nederland

Roodeschool – Sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben het initiatief genomen tot een duisternismeetnetwerk in het Noorden van Nederland.

Wetenschappers zoals Spinoza-winnares prof.dr. Amina Helmi van de RUG zijn bezorgd dat binnen 25 jaar de duisternis in Europa verdwijnt, met vergaande gevolgen voor mens, natuur en cultuur. “Stel je voor dat kinderen die nu geboren worden het sterrenbeeld Grote Beer niet meer kunnen zien”, aldus haar collega Theo Jurriens. “Met het meetnetwerk kunnen we donkerte meten en zo nodig anticiperen op het mogelijke verdwijnen van duisternis in ons land.” Amina Helmi: “Ik denk niet dat alle kunstlicht helemaal uit moet; bewuster en gerichter verlichten is mogelijk en zorgt ook voor de noodzakelijke energiebesparing.”

Vier stations
Sinds kort meet de RUG op vier plekken de duisternis: in woonwijk De Held en op de Zernike Campus in Groningen, en in Roodeschool en Sellingen. Er zijn flinke verschillen te zien tussen Stad en regio. In de stad Groningen verdwijnt de schemering bijna geheel door kunstlicht. Van de vier meetpunten is Sellingen veruit de donkerste plek. Maar zelfs binnen de stad zijn verschillen merkbaar.

Dark Sky Park
Op verzoek van de Provincie Groningen wordt begin november een meter geplaatst in Nationaal Park Lauwersmeer; in oktober 2016 door de International Dark Sky Association uitgeroepen tot tweede Dark Sky Park van Nederland. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming van het Lauwersmeer is bijzonder, omdat Nederland helaas één van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Met de duisternismeter kan het behoud van duisternis gevolgd en zo nodig bewaakt worden.

Volledig artikel op website Eemskrant

Meer informatie over initiatief Dark Sky