Spring naar hoofd-inhoud

Provincie Groningen steunt varen op waterstof

De provincie Groningen steunt het project 'Waterstof in Schepen Lauwersoog'. Hierbij maken ondernemers in de haven gebruik van waterstof voor hun schepen.

De provincie Groningen heeft besloten het initiatief een subsidie te verlenen van € 50.000,-. Het uiteindelijke doel is dat de scheepsvloot van Lauwersoog volledig fossielvrij wordt.

Dit jaar wordt bekeken op welke manier er in de scheepvaart gebruik gemaakt kan worden van waterstof in en om de Wadden. Het project past in het Programma Lauwersoog, waarin de provincie samen met gemeente De Marne, ondernemers en de visserij van Lauwersoog een duurzame, toekomstgerichte vissershaven en een aantrekkelijke plek voor toeristen willen maken.

Overeenkomst
De ondernemers hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor een onderzoek dat in de tweede helft van dit jaar wordt uitgevoerd. De bedoeling is dat in 2019 gestart wordt met een aantal pilots. Het gaat om proeven waarbij bijvoorbeeld  rondvaartboten, garnalenkotters en charterschepen varen op waterstof.

Duurzame coalitie
De ondernemers zijn onderdeel van de coalitie Duurzame Haven Lauwersoog. Een coalitie waarin ondernemers, gebruikers van de haven en organisaties die belang hebben bij een duurzame Waddenzeehaven, in samenwerken. Op 7 juli werd er al een startsein gegeven voor dit project. Daarbij werd symbolisch een miniatuurschip op waterstof te water gelaten.