Spring naar hoofd-inhoud

Polder Breebaart aan de Dollard krijgt 'super-de-luxe' vogelfotohut

Ze zijn niet te vergelijken met de 'gewone' vogelkijkhutten: de speciale vogelfotohutten die Han Bouwmeester maakt. De polder Breebaart bij Termunten krijgt er ook één.

Bouwmeester heeft inmiddels acht van deze hutten in beheer: zeven in Twente en één in Gambia. En binnenkort dus ook één in Groningen.

Spiegelglas
De hutten zijn luxe uitgevoerd: ze zijn voorzien van spiegelglas en geluidsisolatie om de vogels niet te verstoren. Fotografen kunnen er wegzakken in makkelijke stoelen, vanwaar ze zicht hebben op vogels die zich op hetzelfde niveau bevinden als de camera's: de hutten zijn deels verzonken in de grond. En de meeste, ook het exemplaar dat in de Groningse polder komt, zijn verwarmd.

Plasdras
'Het wordt een plasdras fotohut', zegt Bouwmeester. 'Vlak bij de hut is een plas met zoet water, waar vogels het zoute water van hun veren komen spoelen'.

Huur
Het gebruik van de hut is niet gratis. Bouwmeester: 'Je kunt hem per dag huren voor een bedrag van ongeveer 95 euro, en er is plaats voor drie personen. Een deel van de huur gaat naar hemzelf en een deel naar het Groninger Landschap dat de polder beheert.

Artikel op website RTV Noord