Spring naar hoofd-inhoud

Plastic bio-korrels aangespoeld op Texel

Op zaterdagochtend 6 januari 2018 spoelden op Texel grote hoeveelheden zwarte plastic korrels aan. Dit type korrels lijkt sterk op industriële plastic pellets, het halffabrikaat waaruit gebruiksproducten worden gemaakt. Maar die zijn meestal doorzichtig of melkig en niet vaak zwart, behalve in gerecycled plastic.

Rioolzuivering

De nu gevonden donkere korrels zijn vermoedelijk afkomstig uit rioolzuiveringssystemen. Bekend is dat sommige rioolzuiveringsinstallaties gebruik maken van dit soort korrels (‘Bio-Beads’) voor biologische zuivering van rioolwater. Het water wordt dan door een bak met korrels geperst, waarbij de korrels een groot oppervlak bieden aan micro-organismen die de organische afvalstoffen in het water verbruiken voor hun groei.

 

Ongelukjes

Blijkbaar gebeuren er soms ongelukken waardoor de korrels in het geloosde water terecht komen. In Cornwall in Engeland is het een bekend probleem waarover afgelopen jaar een omvangrijk rapport is verschenen. In Nederland zien we zo af en toe massa strandingen van bio-beads. Uit eerdere foto’s lijkt het dat we in bv 2008, 2011 en 2014 vergelijkbare strandingen hebben meegemaakt.

Volledig artikel op website WUR