Spring naar hoofd-inhoud

Kunststofsteiger strand Harlingen klaar voor gebruik

Een kunststofsteiger van in totaal 200 m2 is op het strand neergelegd om de strandgangers te helpen schoon en prettig het water van de Waddenzee te bereiken. De modulaire blokken zijn door Harlinger bedrijf BDS in twee steigers neergelegd. Naast het aanleggen van de kunststof steiger is het strand ook door Westra schoongemaakt.

Schoon en prettig naar het water
In het zomerseizoen van 2016 heeft de gemeente voor het eerst een proef gedaan met deze kunststof blokken. De ervaringen waren positief, maar die steiger (van 20 meter lengte en twee meter breed) was niet toereikend. De gemeente verwacht met de aankoop van 200 m2 aan kunststofblokken voldoende is voor strandbezoekers om het water schoon en prettig te bereiken. Er zijn nu twee steigers van gebouwd, maar zo nodig kan dit omgebouwd worden naar één langere steiger van 100 meter.

Algen
Naast de steiger wordt ook gekeken naar de herkomst van de donkere smurrie wat het strand vaak vervuild.  Het blijkt dat we op het strand niet te maken hebben met de aanvoer van slik, maar dat het gaat om algen. We zijn hierover in contact met het NIOZ en de universiteit van Wageningen over het vervolg van het onderzoek. Ook onderzoekt het College drie mogelijkheden van buiten zwemmen: een getijdenzwembad, een zwembad zoals bij de Kleine Wielen en een natuurzwembad.