Spring naar hoofd-inhoud

Internationale marine-oefening boven Ameland en in Eemshaven

Groningen – Nederland is van 23 augustus tot 10 september 2021 gastland voor de internationale mijnenbestrijdingsoefening Sandy Coast 21. Naast Nederlandse en Belgische marineschepen, nemen zo’n vijftien marineschepen van de NAVO en zeshonderd militairen deel aan de oefening ten noorden van de Waddeneilanden.

De laatste week van de oefening is de Eemshaven de oefenlocatie voor een havenbeschermingsoefening met marineduikers en explosievenopruimers.

Het doel van Sandy Coast 21 is het versterken van gereedheid, kennis en expertise op het gebied van mijnenbestrijding op zee en in havengebieden. Het oefengebied in de Noordzee biedt een uitdagende omgeving voor de deelnemende mijnenbestrijdingseenheden. Ondiep water, sterke stroming, dynamische zeebodem, wisselende weersomstandigheden en dat alles in de nabijheid van drukke scheepvaartroutes en windmolenparken. Verder is de oefening bedoeld om aansturing vanaf zee en vanuit een hoofdkwartier op land te beoefenen. In de Eemshaven wordt tijdens de gehele oefening een operationeel hoofdkwartier bemand.

Volledig artikel op website Regio Online