Spring naar hoofd-inhoud

Het ultieme Waddenwoord is Zilt

Het Waddengebied kent vele bijzondere woorden. Het woord ‘wad’ is zelfs het oudste bekende Nederlandse woord! Om die woorden in het zonnetje te zetten én om aandacht te vragen voor het Waddengebied, organiseerden het Genootschap Onze Taal en de Waddenacademie dit jaar de verkiezing van hét Waddenwoord. Het winnende Waddenwoord werd vanmiddag bekend gemaakt door de voorzitter van de jury, Arno Brok.

Verkiezing Waddenwoord
In juni deden het Genootschap en de Waddenacademie een oproep aan mensen om hun woord voor het ultieme Waddenwoord in te dienen. Deze oproep resulteerde in ruim 400 inzendingen.

Een deskundige jury, bestaande Arno Brok (bestuurder), Marijke Bakker (scholier), Mathilde Jansen (taalwetenschapper), Albertina Soepboer (dichteres) en Henk Tameling (docent) koos uit al deze inzendingen vijf woorden. De vijf woorden verwijzen naar het samenspel van zee en land dat zo kenmerkend is voor het Waddengebied.

De vijf woorden in alfabetische volgorde zijn: Búttendyks, Kwelder, Slenk, Wadlopen en Zilt.

Vervolgens was het aan het publiek om uit deze vijf Waddenwoorden hét ultieme Waddenwoord te kiezen. En van die gelegenheid werd ruimschoots gebruik gemaakt. Maar liefst bijna 1300 stemmen werden uitgebracht in de zes dagen dat er gestemd kon worden (van 1 t/m 6 september).

Het ultieme Waddenwoord, Zilt, is door zeven inzenders genomineerd, maar de mooiste toelichting vond de jury wel de volgende: Zoutachtig; zoeter dan zeewater maar zouter dan brak water, ingezonden door Sytske Jellema uit Brussel.

De prijs werd door Arno Brok, tijdens het 26e symposium van de Waddenacademie (via zoom) uitgereikt aan Sytske Jellema.