Spring naar hoofd-inhoud

Flinke subsidie voor Brede Groene Dijk

Hunze en Aa’s kan door met de Brede Groene Dijk aan de Groningse Waddenzeekust. Op 1 september ontving dagelijks bestuurder Hilbrand Sinnema de subsidie ter waarde van € 8,7 miljoen.

Hunze en Aa's ontving die subsidie van het Deltaplan Waterveiligheid (voorheen Hoogwaterbeschermingsprogramma) omdat de Brede Groene Dijk een unieke type dijk wordt, die van waarde kan zijn voor de rest van Nederland en zelfs daarbuiten.

Subsidie voor innovatie
De Brede Groene Dijk is mogelijk goedkoper in aanleg en biedt doorgaans meer bescherming dan traditionele dijken met een steen- of asfaltbekleding. Bovendien past het beter in het landschap. Aan de Groninger kust, middenin Natura 2000 gebied, wordt nu 1 km brede groene dijk aangelegd als proef, om te kijken of dit goed inzetbaar is aan de Waddenzeekust. En mogelijk kan het ook een oplossing zijn elders. Omdat dit op een innovatieve manier gebeurt, ontvangt waterschap Hunze en Aa’s 8,7 miljoen euro subsidie voor deze proef. Hilbrand Sinnema van Hunze en Aa’s: “De waterveiligheid staat natuurlijk voorop. In de proef monitoren we de komende jaren nauwgezet de effecten op de sterkte van de dijk, maar ook op de natuur. Bijkomend voordeel van de Brede Groene Dijk is dat het past in de omgeving. We maken de Waddenkust hiermee nog mooier.”

Volledig artikel op website Hunze en Aas