Spring naar hoofd-inhoud

Duurzaam schip bezoekt Werelderfgoed Waddenzee

De catamaran Energy Observer, één van de eerste waterstofschepen ter wereld, vaart de hele wereld over en neemt vandaag tussen Vlieland en Terschelling de afslag naar het Werelderfgoed Waddenzee.

Het Franse vaartuig is dertig meter lang, twaalf meter breed en wordt volledig aangedreven door hernieuwbare energiebronnen. Aan boord is namelijk een installatie die door middel van elektrolyse waterstof aanmaakt. De elektriciteit die daarvoor nodig is wordt gegenereerd met zonnepanelen en twee windturbines. Daardoor komen er geen schadelijke stoffen vrij zoals CO2.

Uitstoot verminderen
De CO2-uitstoot van de internationale scheepvaart moet voor 2050 gehalveerd zijn. Die afspraak maakten landen binnen de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) vorig jaar op een klimaattop in Londen. Maar zover is het nog lang niet. Op dit moment vaart het overgrote deel van de scheepvaart nog op dieselmotoren. Het doel van de Energy Observer is om aandacht te vragen voor meer duurzame mobiliteit op het water. “Wat mij betreft is het een inspirerend icoon van duurzame mobiliteit!”, zegt Rick Timmerman van het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) en Rijkswaterstaat (RWS).

Volledig bericht op website Programma Rijke Waddenzee