Spring naar hoofd-inhoud

Algoritme ontwikkeld voor radardata vaarrecreatie Waddenzee

Een kleine doorbraak in het onderzoek naar vaarrecreatie op de Waddenzee. De onderzoekers van het Monitoringsconsortium (MOCO) zijn er in geslaagd om de miljoenen data aan informatie van de radar te beheersen via de ontwikkeling van een algoritme.

Het kraken van de ‘radarcode’  stond al langer op het verlanglijstje van de onderzoekers. ,,Op basis van de resultaten bepalen we jaarlijks of de methodiek moet worden aangepast”, vertelt onderzoeksleider Bertus van der Tuuk. ,,Vanuit beheerders in het veld was het een belangrijke vraag om ook deze data onder controle te krijgen. Zodat de uitkomsten robuuster worden.”

Kleine pleziervaart in beeld
Vorig seizoen konden de onderzoekers al veel data distilleren uit de gegevens van AIS (zender voor automatische positionering en identificering van een schip). Maar dat betreft veelal de grotere boten. Bovendien kan AIS uitgezet worden. Met radardata kunnen ook de kleinere vaarbewegingen op een kwantitatieve manier in beeld worden gebracht. Het gaat dan niet alleen om kleine pleziervaart, maar bijvoorbeeld ook kanovaarders en -surfers.

Volledig artikel op website Programma Rijke Waddenzee