Wadlopen

Informatie over wadlopen op deze website:

Wilt u deelnemen aan een wadlooptocht? lees hieronder verder.

Informatie voor wadloopgidsen: op de servicepagina voor wadloopgidsen (voor vergunningen en ontheffingen, tochtenopgaveformulieren, informatielijsten etc.)

Informatie over beleid en regelgeving: zie thema Toerisme en Recreatie / wadlopen.

Wadlopen - een unieke ervaring

Mensen lopen over het wad bij eb
Wadlopend vanaf Engelsmanplaat

Geen recreatievorm die zo karakteristiek is voor de Waddenzee als het wadlopen. Wandelen over de drooggevallen zeebodem, door slik en over zand is een bijzondere ervaring. Op eigen houtje wadlopen is niet toegestaan en kan daarbij levensgevaarlijk zijn! Plezierig en veilig wadlopen gebeurt daarom onder leiding van ervaren gidsen. Deze zijn aangesloten bij één van de acht Nederlandse Wadlooporganisaties.

Er zijn verschillende routes, die variëren in lengte en zwaarte. U hoeft geen topsporter te zijn om te wadlopen, maar denkt u er wel aan dat een tocht meerdere uren duurt en dat u wel een redelijke basisconditie moet hebben. Neem in twijfelgevallen eerst contact op met de organisatie waarmee u gaat lopen!

Ga naar het overzicht met Wadlooproutes

In het begin van de tocht zult u door fijn slik moeten lopen en dat is het zwaarste stuk omdat u hierin makkelijk wegzakt. Na een paar honderd meter zal het veelal al een stuk beter gaan en loopt u over een zanderige bodem van de wadplaten.

Wadlopen wordt het hele jaar gedaan. Als u wilt wadlopen in de winter zult u eerst even moeten informeren bij de organisatie waarmee u wilt wadlopen. Denkt u eraan dat er maar weinig dagen zijn dat het echt warm is op de wadden. Neem altijd een windjack en trui mee: liever mee verlegen dan om verlegen. Als schoeisel kunt u het best basketbal-gympies gebruiken. Als u een hekel heeft aan koude voeten, kunnen surflaarzen uitkomst bieden. Doe geen laarzen aan: de kans is groot dat na een paar meter lopen door het slik de laarzen vastgezogen zitten. Daarbij is het mogelijk dat u geultjes moet oversteken die dieper zijn dan uw laarzen (en u) prettig vinden.

Wadlopen haalt de New York Times

In Amerika vinden ze het een vreemde manier van vrijetijdsbeteding, het sjokken door slik op de drooggevallen zeebodem. David Corn, journalist van de New York Times, schreef er op 23 mei 2010 een artikel over.

Volledige artikel op de website van de New York Times