Luchtmacht traint met scherpe munitie op oefenlocatie Vlieland

Nederlandse jachtvliegers en helikopterbemanningen oefenen vanaf vandaag tot en met 26 november op de NAVO-oefenlocatie Cornfield Range op Vlieland. Voor jachtvliegtuigen gaat het om het afwerpen van bommen met explosieve lading. Helikopters schieten met scherpe boordmunitie.

Vliegers en loadmasters trainen dagelijks om hun vaardigheden op peil te houden. Het gebruik van zogenoemde ‘live’ bommen en boordmunitie is daarvan onderdeel. Bij dergelijke inzet komen er extra veiligheidsmaatregelen en de factor spanning kijken. Daarmee verhogen niet alleen vliegers en boordschutters, maar ook bewapeningspersoneel op de vliegbases hun getraindheid, net als de vuurleiders op de range.

Vliehors
Jachtvliegtuigen van de vliegbases Leeuwarden en Volkel werpen dagelijks in de namiddag bommen van 225 kilo af (type Mk.82). 2 Chinooks en 1 Cougar staan ingepland om te schieten met hun boordwapens. Oefentijden zijn in de middag voor jachtvliegtuigen en helikopters terwijl die laatste ook ‘s avonds oefenen. Vrijdag 27 november is een reservedag.

De Cornfield Range wordt in de volksmond vaak Vliehors genoemd. Het is de enige plek in Nederland waar jachtvliegtuigen, helikopters en buitenlandse bommenwerpers live bewapening mogen gebruiken.

Volledig artikel op website ministerie van Defensie