Zeehondenopvang natuurlijk?

Tussen Holwerd en Ameland, het natuurlijke domein van de zeehond
Tussen Holwerd en Ameland, het natuurlijke domein van de zeehond

Op 11 janauri 2012 melde Lenie 't Hart trots in RTL Nieuws de unieke situatie, dat de hele aanwas zeehonden van één jaar in de Waddenzee, 365 pups, nu in het zeehondencentrum te Pieterburen aanwezig is. Artis en het Dolfinarium schieten te hulp met vis en verzorgers.
Begin november 2011 zijn de jaarlijkse zeehonden telgegevens van de Nederlandse Waddenzee door IMARES weer bekend gemaakt:
• 7821 gewone zeehonden met 1445 pups
• 2388 grijze zeehonden met 322 pups.
In de gehele internationale Waddenzee leven nu 27.500 grijze en gewone zeehonden. De jaarlijkse groei van de gewone zeehond in Nederland bedraagt ongeveer 13 % en internationaal ongeveer 8 %.
Feitelijk gaat het dus om ongeveer 20 % van de Nederlandse pups die opgevangen zijn in de zeehondencrèche. De Nederlandse overheid geeft voor deze opvang ook nog een natuurbeschermingswet-vergunning af.
In Nederland worden veel meer zeehonden opgevangen dan in Duitsland en Denemarken. Het internationale Waddenzeebeleid is gericht op een zo natuurlijk mogelijke ontwikkeling van het gebied. Zeehondenopvang zoals in Nederland is daarmee in strijd. Je kunt je afvragen of de extra groei in Nederland niet mede veroorzaakt wordt door de intensieve opvang. Leuk voor het publiek maar wellicht slecht voor de kwaliteit van de zeehondenpopulatie.
Na de virusexplosies onder de zeehonden in 1988 en 2002 is de populatie constant gegroeid. Toendertijd werd door wetenschappers beweerd dat virusepidemieën regelmatig in een soort cyclus zouden terugkomen. Als dat gaat gebeuren worden dan alle zieke zeehonden ook opgevangen in de zeehondencrèche of laten we de natuur zijn gang gaan: de sterken zullen overleven en de soort ontwikkeld meer weerstand tegen virussen.
Wellicht een interessante vraag voor de Waddenacademie: wat is natuur(lijk) en hoever moet de macht of jacht van de mens reiken in dit natuurgebied? Een teveel aan ganzen moet in Nederland worden afgeschoten (ook in het waddengebied) en verdwaalde zeehonden worden opgevangen.

Piet Feddema.
januari 2012