Werkbezoek raad aan Werelderfgoedcentrum

Gepubliceerd op 28 september 2023OverigAangemaakt door Noorderkrant

LAUWERSOOG Raadsleden van de gemeenten Noard East Fryslan en Het Hogeland waren woensdag te gast in Lauwersoog bij het Werelderfgoedcentrum Waddenzee.

Omdat het bijzondere ontwerp van de Deense architect Dorte Mandrup nog volop in aanbouw is, nam directeur Niek Kuizenga de raadsleden het Wad op om een voorproefje te geven van wat de toekomstige bezoekers kunnen verwachten. De raadsleden zijn verder geïnformeerd over diverse actuele thema's die spelen in het Lauwersmeergebied.

Een bijzondere ervaring en volgens raadsnestor Fedde Breeuwsma van Noardeast Fryslân een leerzaam bezoek. Het schip de Blijdschap nam het gezelschap mee het Wad op waar boswachter Jaap Kloosterhuis hen meenam in de gevolgen van (te veel) lichtuitstoot in het Waddengebied. Op het dek wees hij de gasten de weg in de sterrenhemel en kon men in het donker de stilte op het water ervaren.

Klaas Laansma, aanjager van het Programma Duurzame Haven Lauwersoog, liet een serie voorbeelden zien van de verlichting in de haven en vertelde over de gezamenlijke inspanning van bedrijven, wetenschap, overheden en natuurorganisaties om onnodige lichtuitstoot in de haven terug te dringen.

Tijdens de avond werden de raadsleden ook meegenomen in de betekenis van het nieuwe beleef- en onderzoekscentrum. Niet alleen voor de bewoners van de Lauwerskust, maar ook voor overheden, ondernemers, natuurorganisaties en onderwijs- en kennisinstellingen.

De komst van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee geeft waarschijnlijk een grote impuls aan zowel economische- als gebiedsontwikkeling voor zowel de gemeente Noard-East Fryslân als de gemeente Het Hogeland. Bovendien zal het nieuwe centrum fungeren als jaarrond slechtweervoorziening, als een centrale plek om de regio te bezoeken en ervaren.

Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee gaat fungeren als ecocampus in samenwerking met overheden, ondernemers, natuurorganisaties en onderwijs- en kennisinstellingen om te werken aan de economische, sociale en ecologische uitdagingen die spelen in hetWaddengebied.