Kansen voor zeewier in Eems-Dollard?

Gepubliceerd op 17 mei 2016Natuur en Landschap, Onderzoek en Monitoring, Overig, Sociaal-economischAangemaakt door ee-eemsdelta.nl

De teelt van zeewier kan uiteenlopende economische en maatschappelijke voordelen bieden.

Naast het product zeewier gaat het om ecosysteemdiensten als golfslagdemping in windparken en opname van nutriënten. Deze diensten kunnen mogelijk helpen om te komen tot een rendabele grootschalige teelt. Pilotstudies zijn nodig om de werking te onderbouwen en onzekerheden te verkleinen. De Eems-Dollard lijkt een goede locatie.

Momenteel wordt in Nederland op kleine schaal zeewier geteeld, bijvoorbeeld voor toepassing in zeewierburgers. Voor het opschalen van de zeewierteelt liggen de kosten voor de productie momenteel nog te hoog. In opdracht van het PBL hebben onderzoekers van Wageningen UR onderzocht wat de mogelijkheden zijn om zeewier rendabel te kunnen telen met een centrale rol voor het duurzaam benutten van natuurlijk kapitaal. In vijf workshops met stakeholders uit bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen gingen ze in gesprek over de toepassingen van zeewierteelt in de Eems-Dollard en in het toekomstige offshore windpark Borssele.

Volledig artikel op website ee-eemsdelta.nl