Ontwikkelagenda op de Wadden (SBB)

Gepubliceerd op 23 juni 2010Natuur en Landschap, Overheid, Sociaal-economischAangemaakt door Staatsbosbeheer

Wat houdt de ontwikkelagenda voor de Wadden precies in? En is daar al mee begonnen?

We zijn al langere tijd in overleg met gemeenten over de ontwikkelagenda. Na de komende politieke besluitvorming wordt dit overleg weer opgepakt. Gemeenten en Staatsbosbeheer werken in de ontwikkelagenda aan een gezamenlijke visie op ruimtelijke ordening in het waddengebied. De ontwikkelagenda dient verschillende doelen. Allereerst biedt een gezamenlijk beleid de erfpachters duidelijkheid en zekerheid. We streven naar een situatie waarin één loket volstaat. Zo worden de regels en afspraken voor erfpachters overzichtelijk en voorspelbaar. Staatsbosbeheer laat bijzondere voorwaarden of gebruiksbeperkingen voor erfpachters daarom zoveel mogelijk opnemen in de uitwerking van bestemmingsplannen. Ten tweede maakt de ontwikkelagenda het gemakkelijker om structurele oplossingen te vinden. Als we afspraken maken over de ruimtelijke ontwikkeling voor de langere termijn, hoeven we niet meer over elke afzonderlijke kwestie te overleggen. Ten derde draagt de ontwikkelagenda bij aan een balans tussen natuurontwikkeling enerzijds en sociaal-economische ontwikkeling anderzijds. Beide ontwikkelingen zijn belangrijk en waardevol. Staatsbosbeheer en gemeenten kunnen elkaar vaker tot nut zijn dan we nu soms denken. Het Oerol-festival is daar een prachtig voorbeeld van: samen kijken naar kansen en die benutten.

Waarom praat Staatsbosbeheer mee over de ontwikkelagenda? Staatsbosbeheer beschermt natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie. In de ontwikkelagenda vertegenwoordigen wij deze langetermijnbelangen, terwijl we met gemeenten het beleid voor erfpachters en andere gebruikers zo helder mogelijk willen maken. Daarom trekken Staatsbosbeheer en de betrokken gemeenten samen op.

Hoe wordt de ontwikkelagenda betaald? De financiering is een kritische succesfactor: we moeten genoeg budget vinden om onze gezamenlijke ambities uit te voeren. Daarover zijn nog geen vergaande afspraken gemaakt. Staatsbosbeheer draagt de erfpachtinkomsten op dit moment af aan LNV zoals is afgesproken. En binnen de reguliere middelen doen we natuurlijk zoveel als we kunnen. Wel willen we met de gemeenten samen méér doen en daarvoor de financiële middelen vinden. Wellicht opent dat deuren naar nieuwe bronnen, bijvoorbeeld uit Europa of uit de canonopbrengsten van de eilanden.

Meer informatie op de site van Staatsbosbeheer.