'Zonnig voorjaar speelt kustvogels parten'
DEN HAAG - Broedvogels aan de Nederlandse kust maken mede dankzij het zonnige voorjaar moeilijke tijden door.
Door de drukte aan de stranden worden zij tijdens het broeden gestoord. Het tekent de noodzaak om meer reservaten of stille stranden aan te leggen waar de vogels ongestoord hun gang kunnen gaan. Dat stelt onderzoeker Rutger Engelbertink van de Wageningen Universiteit. Hij uit zijn bezorgdheid op www.natuurbericht.nl
Op dit moment staan al achttien vogelsoorten van duin en kust op de Rode Lijst van beschermde dieren. Het gaat onder meer om de visdief, de strandplevier, de dwergstern, de grote stern en de grote mantelmeeuw.
Door drukte aan de stranden, zandopspuitingen en het reinigen van stranden met grote graafmachines is de ecologische kwaliteit van de stranden afgenomen, aldus Engelbertink. Hoewel een groot deel van de kust is aangewezen als Natura 2000-gebied, waarin strenge regels gelden voor de bescherming van de natuur, is het merendeel van de stranden nog steeds onbeperkt toegankelijk.
Hij stelt voor de Nederlandse stranden te zoneren, in bruisende, drukke, rustige of stille stranden. In het buitenland zijn voorbeelden van dergelijke reservaten te zien.
Als de natuurlijke processen minder verstoord worden, zal dat ook kansen bieden aan karakteristieke plantensoorten als biestarwegras, zandhaver, zeeraket en duinteunisbloem. Op enkele plaatsen in Nederland zijn al borden geplaatst die de bezoeker oproepen de (broed)vogels niet te verstoren, zoals bij Hollum op Ameland. (GPD)
Lees meer over broedvogels in het Waddengebied op deze site