Waddenzee langzaam kopje onder
Groningen - De Waddenvereniging is verrast door het hoge tempo van de zeespiegelstijging dat de Deltacommissie voorspiegelt.
De Waddenzee kan dat tempo niet bijhouden en zal onder water lopen. Met grote gevolgen voor de natuur. De vereniging ging uit van een stijging van 30 tot 60 centimeter per eeuw. De Deltacommissie spreekt van 65 tot 130 centimeter. Directeur Hidde van Kersen van de Waddenvereniging noemt het zeer goed mogelijk dat, ondanks extra zandaanvoer vanuit de Noordzee, grote delen van de Waddenzee vanaf 2050 onder water staan. De zeespiegelstijging waar de commissie nu van uitgaat, betekent dat de Waddenzee haar huidige vorm verliest, zegt Van Kersen. "De wadplaten verdwijnen bijvoorbeeld."
De provincie Groningen is blij met het rapport. Het provinciebestuur vreesde dat de Deltacommissie minder prioriteit zou geven aan de kustbescherming in dunbevolkte gebieden als Groningen. Nu dat niet zo is, verwacht gedeputeerde Henk Bleker dat er ook in het Noorden fors wordt geinvesteerd in de dijken. "We hebben de commissie gewezen op de Eemshaven, waar straks grote energiecentrales staan. Het is toch raar als die straks minder bescherming genieten dan de centrales op de Maasvlakte." Bleker ziet voordelen in het verhogen van het waterpeil in het IJsselmeer met maximaal anderhalve meter. "Hoe meer water beschikbaar is, hoe kleiner de kans op verdroging. Het water uit dit meer loopt door tot in de Veenkoloniën."
Dijkgraaf Henk van ’t Land van waterschap Noorderzijlvest zegt dat de dijken langs Groningse kust robuust verhoogd worden. De hoogte van de dijken verschilt. "Dat is afhankelijk van de locatie. Of er mensen wonen of dat het natuurgebied is. Daar mag de zee best een keer over de dijk stromen. Als die maar niet bezwijkt."