Vissers balen van Greenpeace

Gepubliceerd op 13 augustus 2008Natuur en Landschap, VisserijAangemaakt door Dagblad van het Noorden (Willem Dekker)

Lauwersoog - Diep bedroevend. Zo betitelt Martin Loos uit Lauwersoog de actie van Greenpeace gisteren in de Noordzee. Actievoerders gooiden gisteren zo'n 200 kilometer ten noordoosten van Groningse kust 150 blokken natuursteen in zee om de boomkorvisserij in het Sylt Buiten Rif tegen te gaan.

Loos, secretaris van de Nederlandse Bond van Garnalen -en Kustvissers, denkt dat de actie zware schade aan de netten van de vissers toebrengt. Veel Nederlandse kustvissers zijn actief in dit gebied. "De actie is illegaal en ik hoop dat de autoriteiten optreden." De vissers zijn afhankelijk van onze oosterburen, want de actie had plaats in Duits water.

Het Sylt Buiten Rif ligt enkele kilometers buiten de kust van het waddeneiland Sylt.Zo'n vijftien actievoerders van Greenpeace maakte gebruik van hun schepen Argus en Beluga en een gehuurd schip met een kraan. Daarmee werden de twee tot drie ton zware blokken van een kubieke meter in zee gedropt. Bij boomkorvisserij sleept een kotter zijn netten voorzien van kettingen over de zeebodem. Deze kettingen laten platvis als tong en schol van de bodem opschrikken, die vervolgens in de netten terecht komt. Boomkorvisserij verwoest de zeebodem, aldus Greenpeace. "Er blijven op den duur alleen zandbodems over", zegt woordvoerder Andre van der Vlugt. "Bovendien is 80 procent van de vangst bijvangst. Jonge vis en bodemdieren gaan vaak dood of stervend overboord."

Loos bestrijdt dat. "Ik zal niet zeggen dat er niets gebeurt op de zeebodem. Wetenschappers doen nog steeds onderzoek naar de schade. Laten we dat afwachten. De visserij heeft het al zo moeilijk. Maar ja, als Greenpeace iets roept, vecht je tegen een religie." Het Sylt Rif is in 2000 aangewezen als beschermd gebied in de Noordzee. Het kent een bonte verzameling aan zeeleven, van organismen op rotsen tot aan bruinvissen, aldus Greenpeace.