Huisgerookt palinkje taboe voor sportvisser

Gepubliceerd op 20 november 2008Natuur en Landschap, VisserijAangemaakt door Dagblad v/h Noorden

ZOUTKAMP/DEN HAAG - Een huisgerookt palinkje is voortaan taboe voor de sportvisser. Vanaf 1 januari geldt een terugzetplicht voor alle in zee en zoetwater gevangen paling. Het gebruik van professionele palingfuiken op de Waddenzee en Eems/Dollard wordt helemaal verboden voor de particuliere liefhebber.

Dat zijn de opvallendste maatregelen die minister Gerda Verburg van landbouw gisteren heeft afgekondigd ter bescherming van de palingstand. Die staat door internationale overbevissing ook in Nederland zwaar onder druk. De hoeveelheid jonge glasaal die jaarlijks vanuit het paaigebied in de Sargasso Zee richting binnenwateren over de hele wereld trekt, is in twintig jaar teruggelopen tot nog maar 1 procent van het oorspronkelijk niveau. Ook de sportvisser moet er nu aan geloven om de dreigende uitsterving van de soort te keren. Verburg heeft met alle hengelsportfederaties afgesproken dat in de nationale Vispas vanaf komend jaar een terugzetplicht wordt vermeld voor paling. De beroepsvisserij zal zich voortaan afzijdig moeten houden van de zeesluizen bij Zoutkamp en andere plekken die cruciaal zijn voor de trek van de zogeheten 'schieraal'.

Deze gebieden, behalve in de noordelijke kustwateren ook de Ooster- en Westerschelde, worden aangewezen tot visserijvrije zone. Op het hoogtepunt van de trek van deze jonge palingen, van 1 september tot 31 oktober, geldt in heel Nederland een vangstverbod voor paling voor broodvissers. Om hen te compenseren trekt de minister 400.000 euro uit. Ondertussen wil Verburg samen met de beroeps- en sportvisserij plannen maken voor de grootschalige uitzet van jonge aal in de Nederlandse wateren. Ook steekt zij geld in verder wetenschappelijk onderzoek naar kunstmatige voortplanting van paling. Die zou de huidige vangst van grote hoeveelheden wilde glasaal voor de kwekerij overbodig maken.