Groningen wil geld van Rijk voor hogere dijken

Gepubliceerd op 7 november 2008Civiele werken, Klimaatverandering, OverheidAangemaakt door Dagblad van het Noorden

GRONINGEN - Het kabinet moet geld beschikbaar stellen voor het verhogen en verbreden van de Groningse dijken. De kredietcrisis mag daarvoor geen belemmering zijn. Dat zei de Groningse commissaris van de koningin Max van den Berg donderdag in De Euroborg.

Daar werd het symposium 'Van waterproef naar waterproof gehouden'. Bestuurders en vertegenwoordigers van de hulpdiensten bespraken de gevolgen van een ernstige dijkdoorbraak, waarbij Groningen grotendeels onder water zou komen te staan. Volgens het oefenscenario zouden maar liefst 300.000 Groningers naar Twente worden geëvacueerd.

Dijkgraaf Alfred van Hall van het waterschap Hunze en Aa's zei dat een overstroming door de stijging van de zeespiegel gemakkelijk is te voorkomen. "We praten nu over de gevolgen van een ramp, maar zover hoeft het niet te komen. Leg superdijken aan van het Lauwersmeer tot Nieuwstatenzijl. Maar ik heb begrepen dat het Rijk daar geen geld voor over heeft."

Commissaris Van den Berg is optimistischer: "Ik ga er vanuit dat die financiering er komt. Over twee jaar kan dat in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet komen te staan. En of dat gebeurt via een speciaal Deltafonds of anderszins maakt niet zo veel uit."

Volgens de commissaris is de kredietcrisis juist een uitdaging om de dijken afdoende te versterken. "Het kabinet moet laten zien wat het voor onze veiligheid over heeft." Van den Berg en de andere bestuurders besloten bij de oefenramp geen enkel risico te nemen. Binnen twee dagen moesten 300.000 Groningers naar Twente verkassen. "Dat moet je goed organiseren. Dus de niet-zelfredzame mensen als eerste."