Grens Nederland - Duitsland blijft onduidelijk
DELFZIJL - Wie op de Handelskade Oost in Delfzijl de pier betreedt en helemaal doorloopt tot het eind, steekt onvermoed de Duitse grens over.
Althans, dat vinden de Duitsers. Nederland vindt dat de grens verderop ligt. Het conflict over de loop van de zeegrens door de rivier de Eems is al eeuwenoud. Het zogeheten 'betwist gebied' is circa 60 kilometer lang, twee kilometer breed en begint bij de overgang tussen de Eems en de Dollard. Het loopt door tot drie mijl boven Rottumeroog en Rottumerplaat.
Sinds 1960 regelt Nederland samen zijn oosterburen het beheer van dit gebied in het Eems-Dollard Verdrag. Vandaag is het de 50ste keer dat de Eemscommissie, waarin de Nederlandse en Duitse Rijkswaterstaat zitten, bijeenkomt. En Rein van Dijk van Rijkswaterstaat denkt dat deze commissie nog heel lang blijft bestaan. "Want de huidige situatie bevalt ons eigenlijk prima."
De grensperikelen startten met een leenbrief uit 1464 van de Duitse keizer aan graaf Ulrich Cirksema van Oost-Friesland. Hierin stond dat de Eems 'onvervreemdbaar' aan Oost- Friesland toebehoorde. 'Dus Duits grondgebied' riepen de oosterburen. Onze voorouders kraaiden niet lang daarna dat de leenbrief een vervalsing was.
'Gelukkig' voor hen kwam op den duur Napoleon het land binnengerukt en voegde Oost-Friesland bij het Koninkrijk Holland. 'Dus Nederlands grondgebied', vonden de Hollanders. Maar met het einde van de Franse bezetting laaide ook het conflict weer op.
Ondanks het gezamenlijke beheer zijn er toch enkele problemen geweest. Want laat nou net in dit gebied een winstgevend gasveld liggen. Uiteindelijk besloot men de baten gebroederlijk te delen. De Duitsers zijn zo tevreden over de situatie dat ze het omstreden gebied met negen mijl willen uitbreiden. Van Dijk: "Maar dat gaat ons net weer even te ver."