Offensief tegen droge natuur

Gepubliceerd op 16 november 2007Natuur en LandschapAangemaakt door Dagblad v/h Noorden (Ed van Tellingen)

RUINEN/GRONINGEN - De verdroging van de natuur wordt aangepakt in onder meer het Lauwersmeergebied en op de waddeneilanden. Het ministerie van landbouw, natuur en visserij heeft 390 miljoen euro vrijgemaakt om dit probleem aan te pakken.

Het Drentse nationaal park Dwingelderveld is het eerste natuurgebied waar maatregelen worden getroffen. In het Noorden krijgen ook het beekdal van de Drentse Aa en het gebied rond Oude Willem (midden in het nationaal park Drents-Friese Wold), voorrang bij de aanpak van de verdroging. In 2015 moet in bijna driehonderd natuurgebieden in Nederland de waterstanden zijn hersteld. "Het is een grote doorbraak", concludeerden Chris Kalder, directeur Staatsbosbeheer, en Jan Jaap de Graeff, directeur Natuurmonumenten gisteren in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Ruinen.

Recent ging de Tweede Kamer akkoord met de plannen van de Taskforce Verdroging. Dat betekent dat in een aantal natuurgebieden de natuurlijke waterstand wordt hersteld. Binnen acht jaar moet de waterhuishouding van tweevijfde deel van alle verdroogde natuur in Nederland weer op peil zijn. Een natuurlijk grondwaterpeil is doorslaggevend voor behoud en versterking van de natuurwaarden in een gebied. Het Dwingelderveld (3700 hectare) is speerpunt vanwege het uitzonderlijke belang voor de natuur. Het is het grootste aaneengesloten natte-heidegebied van Noordwest-Europa, dat jaarlijks twee miljoen bezoekers trekt. Al veertig jaar wordt veel wa ter aan het natuurgebied onttrokken vanwege landbouwbelangen.