Radionostalgie op Harlinger lichtschip
Oude radiotijden herleven in Harlingen: opnieuw zendt een radiozender uit vanaf een schip, net als in de piratendagen van radio Caroline en Veronica.
Een oud Engels lichtschip is tijdelijk het onderkomen van radio Waddenzee en Seagull. Nog dit jaar moet het schip een prominent plekje krijgen in de Zuiderhaven.
HARLINGEN Hij heeft zijn beste tijd gehad, het lichtschip dat is afgemeerd in de insteekhaven van industrieterrein Oostpoort. Maar onder de roest en afbladderende verf zit nog een prima schip, gebouwd in de jaren zestig. De lichttoren staat als een kleine vuurtoren fier op het dek. Wat kleine aanpassingen en zelfs het helikopterplatform kan weer dienst doen.
Binnen staat de radio aan. Alternatieve rock schalt op bescheiden volume uit de luidsprekers. Radio Waddenzee is in de lucht. De uitzending komt vanaf het schip. Het is de beurt aan dj Ad Roberts om plaatjes te draaien. Het bedieningspaneel en computerscherm met de afspeellijst zijn achter in het schip provisorisch geplaatst. Een houtkachel strijdt met oplaaiende vlammen tegen de kou.
Een voor een druppelen de gasten binnen. Radio Waddenzee viert aan boord een feestje met de Engelse collega's van zusterzender Seagull. Het publiek mag op afstand meegenieten met een marathonuitzending tot afgelopen nacht.
De twee zenders, die zich drie jaar geleden hebben losgemaakt van Radio Caroline, beschikken over zestien dj's. Onder hen niet de minsten, zoals Herry Kuipers (KRO) en Paul van Gelder en Wim van Egmond (VARA). Waddenzee beschikt over een eigen middengolf zender (1602 AM) bij Finkum, waar de uitzending vanaf de boot naar toe wordt gestraald. Het werd wel tijd voor een feestje, vindt marketingman en bestuurslid Peter Fransz. Want na een onopvallende start in de zomer van vorig jaar begint het radioavontuur van 'Waddenzee' nu met de aanschaf van het lichtschip serieus te worden. Het idee kwam van medebestuurslid Sietze Brouwer, radioman van het eerste uur, die nog de spannende begintijden van radio Caroline op de 'Ross Revenge' meemaakte.
,,We hebben overal naar schepen gekeken, in Liverpool en Dublin. Dit schip vonden we in de haven van Rotterdam'', zegt Fransz. Het schip had er dienst gedaan als discoboot. ,,Dat liep op niets uit, maar voor ons was het heel geschikt omdat het van binnen al tot één grote ruimte was verbouwd.''Voor in het schip moet de radiostudio van Waddenzee en Seagull komen, Waddenzee overdag met radioprogramma's over recreatie en toerisme, en Seagull 's avonds met muziek gericht op het Engelse publiek.
Fransz wist de Leeuwarder zakenman Karel Nout van Nout Events te interesseren, de man die destijds ook het Veronica- schip in de hoofdstad exploiteerde. Nout bekijkt het interieur goedkeurend, al is het dan nog kaal en ongezellig.
,,Oude tijden herleven'', zegt hij. Hij ziet al voor zich hoe het gaat worden: ,,We brengen het in de oude luister terug. Je hoeft het niet eens veel te verbouwen. En dan is het de perfecte locatie voor fantastische feesten, voor een maffiafeest of een après-skifeest. Dat ontbreekt hier in Harlingen, want je gaat niet naar Trebol voor een feestje.'' Als het helikopterdek weer in functie is, zouden prominente gasten zelfs per helikopter aan boord kunnen komen.
De varende studio annex feest boot zou deze zomer zijn 'kick- off' moeten beleven. Nout: ,,Het zou mooi zijn als dat samenvalt met bijvoorbeeld 'Friesland Vaart'.'' De gemeente Harlingen heeft al toegezegd dat het lichtschip een mooie plek in de Zuiderhaven kan krijgen, afgemeerd tussen twee dukdalven en bereikbaar via een loopplank. ,,Maar dan mooi in de verf, knalrood'', zegt Fransz. De verbouwing begint eind februari bij scheepswerf SRF in Harlingen.