'Nieuwe eilanden niet zo'n gekke gedachte'
Een extra rij waddeneilanden om Nederland te beschermen tegen de gevolgen van klimaatveranderingen. Volgens Hans Alders, commissaris van de koningin in Groningen en oud-minister van milieu, zijn dergelijke visionaire ideeën nodig ook in de toekomst het hoofd boven water te houden. Grote stukken opgespoten land moeten voorkomen dat land overstroomt. Hij krijgt bijval.
Zijn dergelijke verstrekkende maatregelen wel echt noodzakelijk om droge voeten te houden? "Allereerst wil ik de gedachte wegnemen dat Nederland nu onveilig zou zijn", stelt dijkgraaf Alfred van Hall van waterschap Hunze en Aa's. "Nederland is veiliger dan ooit, maar we moeten wel anticiperen op de dingen die komen gaan. Daarom vind ik het idee van Hans Alders voor de lange termijn een goede gedachte. We weten dat dijkverhogingen op den duur niet meer voldoende zijn. We moeten visionaire ideeën ontwikkelen om op klimatologische veranderingen in te spelen. Een zware noodwesterstorm op een natuurlijke manier breken door de vorming van een nieuwe rij eilanden is zo'n gekke gedachte niet."
Is eilanden opspuiten voor de Nederlandse kust wel een haalbare kaart? "Er is technisch heel veel mogelijk, ook eilanden opspuiten voor de wadden", zegt Bert Groothuizen van Van Oord ACZ uit Gorinchem, één van 's wereld grootste waterbouwers, onder andere verantwoordelijk voor 'het achtste wereldwonder' in Dubai: de grootste kunstmatig aangelegde eilandengroep ter wereld in de vorm van een palmboom. Groothuizen: "Palmeiland zal bestaan uit een stam van zo'n 4,5 kilometer lengte en zeventien schiereilanden in de vorm van palmbladeren. Daar is ongeveer 80 miljoen kubieke meter zand voor nodig, gelijk aan de Chinese muur van zand maar dan de hele wereld rond. De kosten van de eilandenpalmboom bedragen 2,5 miljard euro. Dezelfde oppervlakte zal in Nederland niet nodig zijn, maar het is wel een indicatie van de prijs voor zo'n onderneming."
Gaat het opspuiten van eilanden voor de waddenkust net zo als voor de kust van Dubai? "Geen sprake van", laat Van Oord-zegsman Groothuizen weten. "Een dergelijke zand pannenkoek is in de veel onrustiger klimatologische omstandigheden van Nederland in no-time verdwenen. De waterdiepte is hier veel groter en de stroming sterker. De combinatie zal hier meer één van zand en rotsblokken moeten zijn. De technologie heeft de laatste jaren grote sprongen gemaakt. De nieuwe sleepzuigers en slijkopzuigers zijn in staat om enorme zandhoeveelheden van de zeebodem op te zuigen en op de juiste plaats te krijgen. Ik vind het idee van Alders leuk. Dit een heel goede optie."
En wat vinden de eilanders er eigenlijk zelf van? "Ik geloof niet dat Alders zo'n plannetje uit zijn grote duim zuigt", zegt Bouke Henstra, inwoner van Schiermonnikoog en zeer begaan met het eiland. "We moeten toch wat: Die storm van vorige week, tjonge, ongelofelijk, zulke golven hebben we nog nooit gehad. Als we niets doen, verzoep'n we. Er moet wat gebeuren."