Eilanden putten hoop uit bejegening Antillen

Gepubliceerd op 11 november 2006OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

VLIELAND - De gemeentebesturen van de vijf Waddeneilanden wagen een nieuwe poging om een aparte bejegening te krijgen van het rijk. Ze zijn aangestoken door de Caraïbische eilanden Bonaire, Saba en Sint- Eustatius, die volgend jaar 'bijzondere gemeente' van Nederland worden.

,,De volgende eilander raad op een van die Antillen, dat lijkt me geweldig'', blikt burgemeester Bert Swart van Schier olijk vooruit. De roep om een aparte behandeling is bloedserieus. De eilanden plukken herhaaldelijk wrange vruchten van rijksregelgeving, die onverkort voor alle gemeenten geldt.

De berekening van de uitkering uit het gemeentefonds volgt de logica van de vastewal. Dat kan voor de Waddengemeenten nadelig uitpakken. Zo krijgt Vlieland minder geld, doordat de Vliehors ten opzichte van de vorige meting is afgekalfd.

Vlielands burgemeester Baukje Galama ziet zoveel verschillen met walgemeenten, dat een apart regime voor de hand ligt. Op alle eilanden bestaat onbegrip voor liberalisatie van de huren. ,,Wat moet je daarmee in de eilander situatie, dat mensen nooit een ander huis zullen vinden'', vraagt Swart zich af.

De drie Antillengemeenten krijgen op praktische of financiële gronden tal van uitzonderingen. Ze zijn niet verplicht in euro's te rekenen en voor de bijstandsuitkeringen gaan afwijkende bedragen gelden. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius worden in naam gemeenten, maar formeel een openbaar lichaam zoals vroeger de Zuidelijke IJsselmeerpolders en de tijdelijk geannexeerde Duitse dorpen Elten en Tudderen. Zo ver willen de Waddeneilanden niet gaan, maar zij zien in de Antillenregeling het bewijs dat niet alle gemeenten over één kam hoeven te worden geschoren.