Zeldzame Bijenorchis gevonden op Terschelling

Terschelling is veertiende orchideeënsoort rijker

Afgelopen weekend is op de Boschplaat door vrijwilligers van Staatsbosbeheer de eerste vondst gedaan van de Bijenorchis op Terschelling. Hiermee komt het totaal aantal soorten orchideeën op Terschelling op 14.

De Bijenorchis kwam voorheen vooral voor in Zuid Limburg maar is de afgelopen decennia op steeds meer plekken in Nederland aangetroffen, vooral langs de kust. Op de Wadden kwam deze orchidee sinds 2002 alleen voor op Texel. Vrijwillige vogelwachters van Staatsbosbeheer Teun Baarspeul en Jan Pieter de Krijger vonden nu drie exemplaren van deze prachtige plant tijdens een inventarisatieronde op de Boschplaat. Orchideeën hebben stoffijn zaad wat verspreiding via de wind over grote afstanden mogelijk maakt.  Via vindplaatsen op Texel of elders in het noorden van het land is het zaad op Terschelling terecht gekomen.

Wanneer men de bloem van de Bijenorchis bekijkt, is direct duidelijk waar de naam vandaan komt. De bloemen zien er uit als een bij en geven ook nog de geur af van een vrouwelijke bij. Hierdoor zien mannelijke bijen de bloem aan voor een vrouwelijke bij en proberen hiermee te paren. Door dit vervolgens bij meerdere bloemen te doen draagt de bij bij aan de bevruchting van de bloemen van de Bijenorchis. De Bijenorchis heeft de bij niet per sé nodig, hij kan ook prima zelf voor bestuiving van de bloemen zorgen.