Zeiljacht in problemen

Het Nederlandse zeiljacht Medusa met 2 opvarenden kon op eigen kracht niet de gewenste bestemming bereiken en vroeg om assistentie van de KNRM middels het Kustwachtcentrum in Den Helder.

 

Om 11.17 uur ging de pieper voor de bemanning van station Nes voor een zeiljacht in problemen. Ook de Anna Margaretha werd even later gealarmeerd.

Het jacht bevond zich ongeveer 3 mijl West van AM-boei, Noord-Oost van het Bornrif.  In de 3 á 4 meter hoge zeegang werd bijna geen vaart gelopen op alleen de motor. De zeilen werden niet meer gebruikt vanwege de oververmoeidheid van de bemanning. Ze waren vertrokken uit Cuxhaven en werden door harde wind en oververmoeidheid overvallen.

De Maria Paula ( tijdelijke vervanging van de Maria Hofker) was als 1e terplaatse en zette 2 opstappers over. Na overleg besloten om de Anna Margaretha het scheepje naar de jachthaven in Nes op Ameland te laten slepen. Na het plaatsen van een spruit en de sleepdraad, koers gezet naar de inloop Westgat Ameland. Eenmaal in rustig water is het jacht op eigen ( motor) kracht door de 2 opstappers naar de jachthaven in Nes gevaren en afgemeerd om ongeveer 15.00 uur. Na eerst een boerenacht, gaan de zeilers wrs verder naar Terschelling, buitenom gezien de diepgang van 1,85 meter.