Zeehondenpups op webcam

In Nederland zijn ze nog niet zover, maar in Schotland worden al jonge grijze zeehonden geboren.

Op de webcams van het Schotse zeevogelcentrum kun je ze zien. De witte pluizenbollen liggen op het droge te wachten tot hun moeder terugkomt uit zee. Misschien zie je ze zelfs wel melk drinken. En als je heel veel geluk hebt kun je via de webcam 'live' een zeehondengeboorte meemaken!

Winterjas
Grijze zeehonden krijgen bij ons midden in de winter jongen. De jongen hebben gelukkig een lekker warme winterjas als ze geboren worden. Die langharige witte vacht zorgt er wel voor dat ze een paar weken op het droge moeten blijven. Pas als de jongen verhaard zijn en een flinke vetreserve hebben, beginnen ze te zwemmen.

Waddenzee
Grijze zeehonden komen in de Nederlandse Waddenzee veel minder voor dan gewone zeehonden. In de middeleeuwen werd de grijze zeehond in Nederland uitgeroeid. Maar sinds de jaren '90 beginnen ze langzaam terug te komen. Door de betere bescherming in Groot-Brittannië groeiden de aantallen daar zo dat er dieren naar andere delen van de Noordzee en de Waddenzee kwamen. Terwijl dertig jaar geleden zelden een grijze zeehond meer werd gezien in de Waddenzee, zijn er nu al meer dan 2000!

Webcams
De Schotse zeehonden zijn te zien op de ‘Isle of May’-cam. Wil je direct mooie beelden zien, bekijk dan het filmpje van de hoogtepunten van 2009 .

Ook bij Ecomare kun je zeehonden op de webcam volgen. Kijk maar eens op de webcam van de zeehondenopvang.