Windmolens kunnen niet langs Afsluitdijk

LEEUWARDEN - Het idee om de Friese windmolenopdracht van 530,5 megawatt (voor 2020) niet op het land of in het IJsselmeer, maar als lijnopstelling langs de Afsluitdijk te realiseren is een goedkope slag in de lucht.

Volgens Albert Koers, die namens Hou Friesland Mooi zitting had in Fryslân foar de Wyn, kan het niet zo makkelijk als onder andere CDA en PvdA voorspiegelen. De benodigde turbines zouden veel te hoog en te duur worden. Bovendien komt deze optie niet voor in de Structuurvisie Wind op Land van het rijk. Diverse fracties in Provinciale Staten opperen aan de vooravond van het Statendebat over de windmolens dat ze (grotendeels) best langs de dijk kunnen komen.

,,Ik zie met steeds meer verbazing, maar ook met een glimlach, het gespartel in de politiek aan. Het idee van het plaatsen van windmolens langs de Afsluitdijk is er het zoveelste voorbeeld van dat de Friese politiek niet durft te beslissen."

Langs het Friese deel van de Afsluitdijk passen niet eens zo veel turbines. ,,Je zou er in theorie 300 tot 350 MW kunnen realiseren, maar dan wel met de grootste en modernste turbines van 6 à 7 MW per stuk, zoals die nu in de Noordoostpolder verrijzen."

Die zijn verhoudingsgewijs veel duurder dan de 'kleine' molens van 2 tot 3 MW (met een tiphoogte van 150 meter). Koers: ,,Het Windpark Noordoostpolder kreeg een subsidie uit de SDE+-regeling van 800 miljoen euro. Later kwam daar nog een extra subsidie van 120 miljoen bij, omdat die grote turbines zo duur zijn."