Wieringer vissers recyclen oude netten

Maandag 1 september, tijdens de Flora- en Visserijdagen, gaan de vissers in Den Oever, de Coöperatieve In- en Verkoop Vereniging (CIV) en de gemeente Hollands Kroon officieel van start met het recyclen van oude visnetten via het Healthy Seas initiatief.

In de vissershaven van Den Oever is een Healthy Seas-depot geopend dat naar verwachting 30 ton netten per jaar gaat verzamelen. De veertig vissersboten van Den Oever leverden tot nog toe hun oude netten in bij de CIV. Deze werden afgevoerd naar de vuilverwerking en verbrand. Met de nieuwe Healthy Seas regeling worden de netten gerecycled. Uit de netten wordt ECONYL® garen gesponnen, dat vervolgens weer verwerkt wordt tot sokken, badkleding en tapijten.

Wethouder van Economische Zaken, Theo Meskers van de gemeente Hollands Kroon is blij met deze unieke samenwerking: “Het slaat drie vliegen in een klap: de vissers kunnen vrijwel kostenloos hun kapotte netten inleveren, netten en ander nylon zijn geen onderdeel meer van de afvalverwerking en de Noordzee wordt er schoner en gezonder van.” Den Oever is de eerste locatie in Nederland waar Healthy Seas deze nieuwe samenwerkingsvorm toepast. Ook op andere plaatsen langs de Europese kust zijn soortgelijke samenwerkingsverbanden in oprichting waaronder in Italië, België en Kroatië.

Het verliezen van visnetten is een groot probleem. Volgens een gezamenlijk rapport van de FAO en UNEP belandt er ongeveer 640.000 ton aan visnetten per jaar in de oceanen, goed voor een tiende van al het zwerfvuil. Deze netten blijven honderden jaren in het mariene ecosysteem en vele dieren, zoals dolfijnen, schildpadden, krabben en zeevogels raken verstrikt en sterven.