Wetterskip houdt dijkwacht

In de nacht van zondag 27 op maandag 28 november houdt Wetterskip Fryslan de dijken van Schiermonnikoog, Ameland en van Ternaard naar het Lauwersmeergebied in de gaten.

De verwachting is dat het zeewater bij Schiermonnikoog rond middernacht een hoogte bereikt van 3,12 meter boven NAP. In Delfzijl wordt rond 01.00 uur een waterstand verwacht van 3,40 meter boven NAP. Dit betekent dat de veiligheidsprotocollen in werking gaan. De hoogste waterstand bij Harlingen wordt rond 23.20 uur verwacht met een waterpeil van 2,80 meter boven NAP. De deur in de keermuur van Harlingen is zondag aan het begin van de avond gesloten.

Zondagavond heeft Wetterskip Fryslân zowel in Leeuwarden als op Ameland actiecentra ingericht, om de actuele situatie te bespreken en eventueel maatregelen te nemen. De verwachting is dat het waterpeil rond middernacht weer zal zakken. De wind en hoge waterstand bij Den Helder, Harlingen en Delfzijl worden indirect veroorzaakt door een storm bij Noorwegen.

Waarschuwing
Het KNMI waarschuwde zondagochtend voor harde windstoten in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Drenthe en Groningen, maar aan het einde van de middag zwakte de wind af. De verwachte windstoten van 80 km per uur zijn wel gehaald in het noorden van het land. Maar afgezien van wat afgewaaide takken en beschadigde steigers valt de stormschade vooralsnog mee. Het KNMI verwacht dat de wind in de loop van de avond nog meer zal afnemen.