Wellness kan toerist teruglokken

TERSCHELLING - Het toerisme is de belangrijkste economische sector op de eilanden. 27 procent van de bedrijven op de Waddeneilanden richt zich op het toerisme. Dat is bijna drie keer zoveel als het landelijk gemiddelde (10 procent).

Het aantal bezoekers steeg de laatste jaren met 0,7 procent, blijkt uit tellingen van de veerdiensten. De groei komt vooral ten gunste van Vlieland en Terschelling. Op het laatste eiland lijkt de veerbotenoorlog met stuntprijzen voor een overtocht het aantal bezoekers te hebben opgestuwd. Texel en Schiermonnikoog zagen het aantal toeristen juist afnemen.

Het aantal overnachtingen daalde van 5,5 in 1998 naar gemiddeld vier in 2014. Een precieze oorzaak is niet te noemen. Wel valt het ABN Amro op dat traditionele verblijfsrecreatie zoals kampeerboerderijen, huisjesterreinen en campings minder populair worden. Hotels en pensions blijven redelijk constant. Gemiddeld wordt er per gast 1538 euro gespendeerd op de wadden. De bank heeft berekend dat er in 2013 in totaal 1,92 miljard is uitgegeven aan toeristische besteding.

Volledig artikel op website Friesch Dagblad