We moeten het wadleven leren begrijpen

In de serie opinieartikelen in het Friesch Dagblad, die op initiatief van de Waddenacademie tot stand komen is een artikel verschenen van Quirin Smeele, programmamanager Wadden bij Natuurmonumenten.

De zeegrasvelden en mosselbanken van weleer in de Waddenzee herstellen niet vanzelf. Vrijwilligers van het project Waddensleutels helpen de natuur een handje. Zo leren we het wadleven steeds beter begrijpen.

Het is laag water als we met een groep onderzoekers en vrijwilligers het wad op gaan. We sjouwen netten van kokos. Dragen schoppen. En buffelen om de netten op het wad te verankeren. In totaal graven we vier kilometer aan geulen. Met de hand.

We plaatsen matten waarop kleine mosseltjes weer een nieuwe bank moeten vormen. Dit herstel is belangrijk. Vroeger was de Waddenzee een rijke zee met grote vissen, zeegrasvelden en mosselbanken. Door onder meer intensieve visserij en stormen zijn deze banken verdwenen. Herstellen doen ze niet vanzelf.

Namens Natuurmonumenten werk ik een dagje mee. En ik ben nu al uitgeput. En dan te bedenken dat onderzoekers en vrijwilligers van het project Waddensleutels dit weken achtereen doen. Op een deel van de opstelling wordt later nog 36 ton halfvolwassen mosselen aangebracht. Deze zijn opgevist uit dieper water.

Volledig artikel op de website van het Friesch Dagblad.