Wadvistochten behoud traditionele kustvisserij van start

LAUWERSOOG - Vanaf dinsdag 15 juli starten Jan Geertsema en Barbara Rodenburg vanuit de haven van Lauwersoog Wadvistochten voor het publiek. Het is de eerste grote actie van het project voor kennisbehoud van de traditionele kustvisserij.

Aan de eerste vistocht van 15 juli is een prijsvraag verbonden. Maximaal acht mensen van acht jaar en ouder kunnen een gratis plek aan boord verdienen. Geïnteresseerden kunnen meedingen door te vertellen waarom zij graag mee willen op harderjacht met een ambachtelijke wadvisser. Kinderen tot twaalf jaar mogen ook een tekening maken.
 
Behoud kennis en vakmanschap van de traditionele kustvisserij
De beroepsvisserij met staande netten, kubben en fuiken hoort thuis in de Waddenregio. Maar de onbekendheid van het beroep en onzekerheid over het toekomstperspectief zorgen ervoor dat weinig jongeren dit vak willen leren. De groep actieve vissers wordt langzaam kleiner en vergrijst. Daardoor dreigen de kennis en vaardigheden verloren te gaan die nodig zijn om succesvol te kunnen vissen en er een inkomen mee te verdienen. De visserij met staand want op harders is een goed voorbeeld van een visserij waarbij kennis en ervaring onmisbaar zijn om goed te kunnen vangen. De visser speurt op ondiep water het wateroppervlak af, opzoek naar vis. Zodra er vis ‘gespot’ is wordt het extra spannend. De vissen moeten worden ingesloten met een netwerk voordat ze er verschrikt vandoor gaan. Kennis van het gedrag van de vis, de stroming en de waterbodem zijn daarbij cruciaal. Het project ‘Vakmanschap in de kustvisserij’ van TS31 Internos uit Lauwersoog en Stichting Waddengroep wil interesse voor deze traditionele visserij kweken en kennis van het vakmanschap verspreiden. Door middel van scholingprogramma’s, kennisuitwisseling, marktontwikkeling, promotie en samenwerking met bedrijven en natuur-, jongeren- en visserijorganisaties willen zij de traditionele visserijen nieuw leven in blazen. Het project vindt plaats vanuit Lauwersoog en moet eind 2015 afgerond zijn.

Artikel op website RTV Noordoost-Friesland