Waddenzout verliest Waddengoud-keurmerk

HARLINGEN - Na kritische vragen van de Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Vogelbescherming heeft de Stichting Waddengroep besloten om de Waddengoud-erkenning van Wadden(kruiden)zout in te trekken.

 

Waddenzout verliest Waddengoud-keurmerkHet zout in de potjes komt van Frisia Zout BV, dat van plan is zout te gaan winnen onder de Waddenzee. De Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Vogelbescherming maken zich zorgen over de effecten van deze zoutwinning op de Waddennatuur. De zout-potjes met Waddengoud-logo zullen in de loop van dit jaar uit de winkel verdwijnen.

 

De Waddenvereniging lanceerde afgelopen najaar Goed Zout, volledig duurzaam geproduceerd en duurzaam vervoerd zout uit Bretagne, als onderdeel van haar campagne tegen zoutwinning onder de Waddenzee. Naar aanleiding daarvan werden er vragen gesteld over de duurzaamheid van Wadden(kruiden)zout. “Wij konden niet achterhalen wat er specifiek duurzaam was aan dit zout. Dus we besloten dit na te vragen bij de Stichting Waddengroep, die het Waddengoud-keurmerk afgeeft,” aldus directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging. Die kwam afgelopen week met het antwoord: Waddenkruidenzout heeft een EKO-keurmerk en voldoet daarmee aan een van de eisen van Waddengoud. Aan een andere eis, maatschappelijk draagvlak, wordt echter niet meer voldaan, concludeert de Waddengroep. Daarop is besloten het keurmerk in te trekken.

 

Artikel op website Natuurmonumenten