Waddenzee Werelderfgoed: Nieuw boek over prachtig Nederlands natuurgebied

Sinds 2009 staat de Duits-Nederlandse Waddenzee als natuurgebied op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Naar aanleiding hiervan verschijnt bij Uitgeverij Matrijs in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het boek Waddenzee – Werelderfgoed.

 Op 12 maart overhandigde Henk Bleker, staatssecretaris van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, tijdens een feestelijke bijeenkomst in Ecomare op Texel de eerste exemplaren van het boek aan de burgemeester van Texel Francine Giskes, directeur van Ecomare Anton Hurkens en Martin Scholten van IMARES.

Werelderfgoedlijst
In Waddenzee – Werelderfgoed, onder redactie van Jan Abrahamse (1937),  wordt ingegaan op de Werelderfgoedstatus van het Waddenzeegebied. Door deze benoeming heeft dit gebied, dat niet alleen de Nederlandse Waddenzee omvat, maar ook de Duitse nationale parken Waddenzee van Niedersachsen, Schleswig-Holstein en Hamburg, wereldwijde bekendheid gekregen. Nergens ter wereld is een vergelijkbaar dynamisch en uitgestrekt landschap te vinden, dat is ontstaan onder invloed van eb en vloed. Daarnaast zorgen de talrijke bijzondere bewoners en zeldzame begroeiing ervoor dat deze omvangrijke landstreek enig in haar soort is. De veranderingen die de Waddenzee al sinds duizenden jaren en nu nog dagelijks ondergaat, het oogstrelende landschap met spectaculaire vergezichten en wolkenluchten, de miljoenen vogels voor wie de Waddenzee een onmisbare tussenstop is en de verantwoorde interactie tussen mens en natuur, geven dit gebied zijn grote waarde.

Uniek getijdenlandschap
Het boek Waddenzee – Werelderfgoed brengt met prachtige illustraties de geschiedenis van de het gebied en de unieke kenmerken van de Wadden als getijdenlandschap en natuurgebied tot leven. Ook de rijke flora en fauna die de streek kenmerken, de invloed van de mens op dit unieke landschap en de bescherming van het Waddenzeegebied worden in deze publicatie uitgebreid besproken.

Boekgegevens
Waddenzee – Werelderfgoed onder redactie van Jan Abrahamse, met bijdragen van Peter Burbridge, Jens Enemark, Harald Marencic, Albert Oost, Karsten Reise, Meindert Schroor en Wim Wolff, 22 x 28 cm., 256 blz., genaaid gebonden met stofomslag, ISBN 978 90 5345 423 7, rijk geïllustreerd in kleur, € 29,95 (tot 15 juni, daarna € 34,95). Vanaf 12 maart verkrijgbaar via de boekhandel of via www.matrijs.com