Waddenzee bekendste werelderfgoed van Nederland

In opdracht van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) heeft bureau Veldkamp begin 2014 een onderzoek uitgevoerd naar de bekendheid, de waardering en het bezoek van de negen Nederlandse Werelderfgoederen. Dit onderzoek is uitgevoerd onder 1474 Nederlanders van 14 jaar en ouder.

Belangrijkste conclusies:

Bijna 90% van de Nederlanders kent de Waddenzee.

Vijf jaar na de aanwijzing als werelderfgoed weet 39% van de Nederlanders dat de Waddenzee werelderfgoed is. 

De spontane bekendheid is 15% (Welke Werelderfgoederen kent u?) en 20% (Welke Werelderfgoederen in Nederland kent u?). 

De Waddenzee scoort op al deze lijstjes het beste. Alleen de grachtengordel van Amsterdam en het molencomplex van Kinderdijk-Elshout komen enigszins in de buurt van de Waddenzee. Wel is er een duidelijk verbeterpunt voor de Waddenzee. Veel bezoekers schenken namelijk geen aandacht aan de Werelderfgoedstatus. Voor Jaap Verhulst, regio ambassadeur van het ministerie van EZ, is dit laatste geen verrassing: “Daarom hebben de overheden in het Nederlands, Duits en Deens Waddengebied, samen met natuurorganisaties en marketingorganisaties, zich verbonden aan de duurzaam toerisme strategie. We hebben een actieplan opgesteld dat er voor moet zorgen dat bewoners en bezoekers meer kennis krijgen over het Werelderfgoed, we willen dat steeds meer mensen ambassadeurs worden van Waddenzee Werelderfgoed.”

De redenen voor het bezoek aan de Waddenzee waren genieten van de natuur, groepsuitjes en gezelligheid en vermaak. Drie op de vier bezoekers vinden de Waddenzee uitnodigend en twee op de drie zijn trots op de Waddenzee.

De Nederlandse en Duitse Waddenzee staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In 2014 kwam het Deense deel erbij.