Wadden winstmaker toerisme voor Friesland

AMSTERDAM – Friesland haalt winst uit water en Wadden. Friesland is met een vijfde plaats op de landelijke lijst van toerisme indices een subtopper. De waterrijke provincie scoort zowel met de bijna 29 horecaondernemingen per 10.000 inwoners als de ruim 7 overnachtingen per inwoner ruim boven de Nederlandse gemiddeldes van respectievelijk 26 en 5. De Waddeneilanden, Nederlands enige UNESCO natuurerfgoed, is een grote toeristische trekker.

Dit blijkt alleen al uit het feit dat Vlieland, Schiermonnikoog, Terschelling en Ameland de vier gemeenten zijn met de hoogste horecadichtheid van ons land. Uiteraard is het aantal recreatiewoningen en kampeerterreinen hoog, maar vooral het aantal inwoners is laag: Schiermonnikoog is met nog geen 1.000 inwoners de kleinste gemeente van Nederland qua inwoneraantal.

Er wordt ongeveer 1 mrd euro per jaar besteed aan recreatie, de helft door dagjesmensen en de andere helft door verblijfsrecreanten. Bijna 7% van de Friese werkgelegenheid is verbonden aan recreatie en toerisme. In de zomermaanden komen er gemiddeld bijna 200.000 gasten per maand naar Friesland voor een verblijf.

Daarnaast bevindt ongeveer een vijfde van de jachthavencapaciteit zich in deze provincie en is Friesland ook de meest aangedane provincie tijdens bootvakanties. Het aantal overnachtingen op de 217 jachthavens schommelt jaarlijks rond de 1,2 miljoen.
(Bron: ING)