Visserijdagen Harlingen neemt afscheid van SAR-helikopter

HARLINGEN - Tijdens de 55-ste editie van de Harlinger Visserijdagen wordt afscheid genomen van een van de trouwste deelnemers aan de Defensie-manifestatie op de Nieuwe Vissershaven: ‘Tweety’, de in het Waddengebied meer dan bekende gele SAR-helikopter van 303 squadron.

 

De eenheid die ook dit jaar 55 jaar actief is in het Waddengebied en eind dit jaar haar taken zal overdragen.

 

Op zaterdagmiddag 30 augustus rond half 3 staan de burgemeester van Harlingen, dhr. R. Sluiter en voorzitter Paul Kwast van de Stichting Visserijdagen Harlingen stil bij het afscheid van de ‘Friese’ SAR helikopter. Commandant E. Scherpenzeel, krijgt daarvoor een unieke plaquette aangeboden als dank voor de vele jaren aanwezigheid in Harlingen en als waardering voor de wijze waarop de eenheid samen met de KNRM heeft samengewerkt.

 

Daarna volgt de allerlaatste publieke SAR demonstratie in Harlingen en in het Waddengebied die samen met de KNRM wordt uitgevoerd. Dat de Agusta Bell 412 SP-helikopter van de 303 Search and Rescue (SAR) eenheid van het Defensie Helikopter Commando voor de laatste keer een demonstratie aan het publiek in Harlingen geeft, houdt verband met het stoppen van het patiëntenvervoer door Defensie. Hoofdtaak van de eenheid is het opsporen en redden van militaire vliegers die zijn neergestort in zee. Daarnaast verzorgd de SAR-helikopter al tientallen jaren het patiëntenvervoer van de eilanden naar de ziekenhuis op het vaste land. Aan die taak komt medio 2015 een eind door het afstoten van de AB-412 SAR - helikopters. En daarmee wordt ook een tijdperk afgesloten waarbij de ‘Friese’ SAR een graag geziene gast tijdens de Visserijdagen was. Tijdens de Visserijdagen is er een Cougar helikopter aanwezig van het Defensie Helikopter Commando, de ‘back up’ van de SAR helikopter en een helikopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen, momenteel belast met het uitvoeren van de Kustwachttaken.

 

Artikel met foto's op website Omrop Fryslân