Tweede Kamer staat achter besluit EVT te weren

De Tweede Kamer staat achter het besluit van staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur om de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) niet langer op Terschelling te laten varen.

Volgens kamerlid Aukje de Vries (VVD) heeft de staatssecretaris daarmee de ‘minst slechte keuze’ gemaakt.

De Kamer debatteerde woensdagavond over de vaarverbinding tussen Harlingen en Terschelling. CDA, de SP en D66 waren kritisch. De SP vindt dat de reiziger de dupe wordt het besluit. SP en D66 willen dat er een oplossing komt waarbij alle partijen worden betrokken.

De uitkomst van het conflict wordt duidelijk op 17 december. Dan dient een kort geding dat de EVT heeft aangespannen tegen de staatssecretaris. Volgens EVT-woordvoerder Erwin Rob staat de Eigen Veerdienst Terschelling heel sterk, maar ook staatssecretaris Mansveld heeft vertrouwen in de uitkomst. Mansveld heeft naar eigen zeggen ‘heel erg geworsteld’ met het EVT-dossier. Ze had het besluit om de EVT met ingang van februari 2014 uit de vaart te halen liever niet genomen, maar vanwege de dreiging dat de winterdienstregeling op Terschelling en Vlieland ingekrompen zou worden door rederij Doeksen moest ze wel ingrijpen om de eilanden goed bereikbaar te houden. ‘Het gaat om een publiek belang’, zei Mansveld.