Texels energieproject wint prijs op Duitse beurs

Cloud Power, een innovatief energieproject op Texel, is op de prestigieuze CeBIT-beurs, van 6 tot 10 maart 2012 in de Duitse stad Hannover, beloond met een prijs: de Urban Solutions Pitch 2012. Bij het project - opgezet door TexelEnergie en Capgemini - gaan 300 Texelse huishoudens energie op slimmere wijze gebruiken. Hierdoor kunnen ze fors op energie (en kosten) besparen.

Het project is een zogenaamd 'smart grid'-concept. Hierbij wordt een slimme laag toegevoegd aan het bestaande energienetwerk. "Je kunt het vergelijken met een oude draaischijftelefoon en een smartphone. Het slimme net staat voor een modern mobieltje, dat veel meer kan dan alleen bellen", vertelt directeur Brendan de Graaf van TexelEnergie. "Het systeem kan bijvoorbeeld de wasmachine aanzetten als er veel zonnestroom of windenergie is."

Cloud Power maakt gebruik van technologie die vraag en aanbod op elkaar afstemt.

Huishoudens krijgen in eerste instantie inzicht in en advies over hun eigen energieverbruik. Het systeem houdt ook in de gaten hoeveel zelf opgewekte duurzame energie, zoals zonnestroom of windenergie, beschikbaar is. Die energie wordt opgeslagen en kan vervolgens doeltreffend worden benut, voor de beste prijs. De belangen van de consument zijn bij dit project dus het uitgangspunt.

Het Texelse project maakt deel uit van de Nationale Proeftuin, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Samen met acht andere Nederlandse gemeenten is Texel in januari aangewezen als proefgebied.

Minister Verhagen heeft hiervoor 16 miljoen euro uitgetrokken. Het beleid van de gemeente Texel is om in het jaar 2020 'energieneutraal' te zijn: het Waddeneiland moet dan in de eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Het project past naadloos in dit streven.

De Duitse prijs is een belangrijke erkenning. CeBIT geldt als de grootste informatie- en communicatiebeurs ter wereld. Ditmaal werd een ideeënprijsvraag uitgeschreven, met als doel 'intelligente technologieën voor de stad van morgen'. Uit een inzending van 70 projecten behoorde het Texelse project tot de vijf uitverkoren prijswinnaars. Cloud Power is ontwikkeld door Capgemini en wordt ondersteund door Liander en Qurrent. De succesvolle coöperatie TexelEnergie is opgezet voor en door Texelaars, maar ook geïnteresseerden buiten Texel kunnen Texelenergie afnemen.