Terschelling maakt zich zorgen over gasboring

Op Terschelling is onrust ontstaan over mogelijke gasboringen bij het Waddeneiland. Dat bevestigt directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging zaterdag na berichtgeving in Trouw.

Concessie afgegeven
Het Nederlandse olie- en gasbedrijf Tulip Oil wil gas gaan winnen uit een bel in de Noordzee, 3 tot 6 kilometer voor de kust van Terschelling. Daarvoor is een concessie afgegeven. Daarmee kan overigens nog niet worden geboord: er moeten nog verschillende vergunningen worden aangevraagd en er moet een rapport worden opgesteld over mogelijke gevolgen voor het milieu. Dat zal zeker een jaar in beslag nemen, denkt Berkhuysen. Hij ziet mogelijkheden om in die periode te protesteren tegen de plannen. 'Want moeten we dit wel willen in het werelderfgoed dat de Waddenzee is? Daar moet de politiek ook een zegje over doen.'

Bezwaar maken
De actiegroep Gas(t)vrij Terschelling is van plan bij iedere inspraakronde bezwaar te maken tegen de voorgenomen boringen. Volgens woordvoerster Annet van Essen was de bevolking van Terschelling lange tijd niet op de hoogte van de plannen. 'We zullen de eilanders zo goed mogelijk informeren over de plannen en ze laten weten dat ze invloed kunnen hebben'. Volgens haar wordt er onder meer gesproken over een boorlocatie op land bij het dorp Hoorn, waar drie tot vijf boorputten zouden komen.

Volledig artikel op website Binnenlands Bestuur