Tentoonstelling Werelderfgoed-status Waddenzee nu in Harlingen

In de Groenlandsvaarder aan de Voorstraat 35 staat vanaf deze week tijdens de openingstijden tot eind van deze maand een prachtige tentoonstelling over de Werelderfgoed-status van de Waddenzee. Daarnaast is een plaquette te bezichtigen; deze staat symbool voor de erkenning van de Waddenzee als Werelderfgoed in Nederland.

Estafette van 1 ½ jaar

De Waddenzee staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst. Om de bekendheid hierover te vergroten is op 9 november in Ferwerderadiel een estafette langs de kust- en eilandgemeenten gestart. Een tentoonstelling over het Werelderfgoed Waddenzee en een plaquette staan ongeveer een maand op een publieksplek in een gemeente. Daarna gaat het verder naar de volgende gemeente De estafette duurt  zo’n 1 ½ jaar lang,  tot in 2014, het jaar waarin de Waddenzee 5 jaar Werelderfgoed is.  Het publiek zal uiteindelijk gevraagd worden waar de plaquette zijn plek moet krijgen.

Waddenzee Werelderfgoed

De tentoonstelling is bedoeld om het publiek in de regio te informeren over de bijzondere betekenis van het Werelderfgoed zijn, De Waddenzee staat met vele anderen op de lijst van unieke en onvervangbare cultuurgoederen en natuurgebieden in de wereld. Zoals de piramides en de Grand Canyon maar ook het Great Barrier Rif bij Australië. Vanwege het goede beleid en beheer van de Waddenzee mocht de Waddenzee Werelderfgoed worden. Nadere informatie is te vinden op de websites www.waddenzee.nl en www.waddenzeewerelderfgoed.nl.

Betrokkenheid bevolking

De estafette is opgezet om de bevolking in de gelegenheid te stellen meer te weten te komen over de bijzondere betekenis van Werelderfgoed Waddenzee. Onbekend maakt onbemind en dat geldt zeker ook voor de jeugd. Daarom is onder de vlag van de internationale Waddenzeeschool een lespakket ontwikkeld voor de groepen bovenbouw van alle scholen in een gemeente. De nadruk ligt op het ontdekken van het gebied, vooral ook in het veld. Het pakket bevat verder ook informatie over de andere Werelderfgoederen in Nederland.