Storm slaat helmgras weg

DEN HELDER - Medewerkers van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn bezig met de eerste reparaties aan de Noord-Hollandse duinen, na de storm van afgelopen weekeinde.

De storm en het hoge water hebben stukken van de onlangs geplante 15 duizend vierkante meter helmgras alweer weggespoeld. Dat is men aan het herstellen.
 
Het waterschap brengt ieder jaar nieuwe bescherming aan voor de duinen, zoals 5 kilometer stuifschermen bij de badplaatsen en 15 kilometer duinafrastering.
Voor de winter liggen 3000 ton stenen en 1000 ton zand klaar om kleine reparaties direct uit te voeren. Noord-Holland is daarmee voorbereid op het stormseizoen, dat officieel 15 oktober begint en een halfjaar duurt.
 
Bestuurder Kees Stam: "Door storm en zee verdwijnt zand. Het is ons dagelijks werk de duinen in conditie te houden. Op veel plekken is ook het strand opgehoogd met zand uit de Noordzee Als je - zoals 2 miljoen Noord-Hollanders, - onder zeeniveau woont, moet je op je zeeweringen kunnen vertrouwen."
 
En op dijkwachten, inspecteurs en andere medewerkers van het hoogheemraadschap, die het hele jaar bezig met controleren en repareren van dijken en duinen, maar ook van alle sluizen van Noordzeekanaal tot en met Texel.
De calamiteitenploegen hebben aan de hand van bijgewerkte draaiboeken geoefend en weten wat ze te doen staat. Ze  zijn dag en nacht paraat.