Stichting Goede Vissers van start

Stichting Goede Vissers is deze zomer opgericht. Doel van de stichting is realisatie van korte transparante handelsketens voor vis van deelnemende ‘goede vissers’.

Vanaf vandaag gaat de stichting actief van start om de deelnemende 'goede vissers' te ondersteunen met de verkoop van hun vis en de promotie van hun visserij. Daarvoor is onder andere de website van Goede Vissers www.goedevissers.nl geheel vernieuwd. Op de website staat hoe de vissers met respect voor de zee de vis vangen. Het geeft informatie over wie de Goede Vissers zijn, hun vismethodes, vissoorten, visgebieden en waar u de vis kunt kopen en/of eten.
 
Goede Vissers zijn al jaren actief als visser en als verkopers van vis, een korte keten van visser naar klant. Verkoop vindt plaats op de Noordermarkt in Amsterdam en op de biologische markt in Utrecht. Daarnaast leveren meerdere vissers hun vis direct aan enkele restaurants. Consumenten kunnen ook direct vis van de visser kopen bij twee vissers, WR244 en WR4. Elke vrijdagmiddag en zaterdagochtend verkoopt Han Ypma van de WR244 de vis aan de kade van Den Oever. Hans en Simon Kay van de WR4 verkopen aan huis de gerookte vis. De adressen zijn te vinden op de website.
 
Veel van de vissers zijn Waddengoud gecertificeerd, het keurmerk voor duurzame visserij in de Waddenregio. Voor een aantal visserijen, zoals de spieringkamer van de WON1, zijn in samenwerking met Waddengoud normen vastgesteld. Enkele vissers zijn MSC gecertificeerd, het keurmerk voor duurzame visserijen van wild gevangen vis.
 
Om visliefhebbers te laten kennismaken met het verhaal achter de vis die onder het merk Goede Vissers wordt aangeboden is de website gevuld met informatie over de deelnemende vissers. Door het visserijnummer van de visser op de site in te vullen (bijvoorbeeld HA11) komt de bezoeker van de site direct bij de betreffende visser terecht. Met hun verhaal laten de vissers zien wat respect voor de zee in de praktijk voor hun inhoud. Van veel deelnemende vissers is een uitgebreid profiel aanwezig en ook verschillende demonstratievissers (bijvoorbeeld WR130) zijn vermeld. In de komende periode zal het aantal profielen worden uitgebreid.
 
Het bestuur van stichting Goede Vissers bestaat uit 3 bestuursleden. Voorzitter is Mieke Snoek, actief bij Slow Food Amsterdam en in de Nationale Ark Commissie van Slow Food. De andere bestuursleden zijn Geert Burema, chef van restaurant Merkelbach in Amsterdam, en Jan Geertsema namens de vissers waar hij zelf ook toe behoort. De stichting beheert het merk Goede Vissers en gaat verder met de resultaten van het project “Samen de markt op met duurzame vis”.