Stelling Den Helder vanaf het water bereikbaar

DEN HELDER - Nog even en dan is de Stelling van Den Helder ook vanaf het water bereikbaar. Vorige week vrijdag nog is bij Fort Westoever een pontje in gebruik genomen, waarmee de oversteek naar de liniedijk gemaakt kan worden. Afgelopen dinsdag zijn bij de Nieuweweg grote betonnen onderdelen geplaatst om een doorvaarbare duiker te maken waar ook de Helderse vlet doorheen kan.

Als deze verbinding klaar is, kan met een kano of vlet vanaf De Helderse Vallei naar Willemsoord worden gevaren. Een mooi resultaat in het jaar dat Willemsoord 200 jaar bestaat. De nieuwe duiker wordt aan de Nieuweweg als een soort puzzel in elkaar gezet. Grote betonnen onderdelen zijn aangevoerd en worden één voor één op hun plek gehesen.

Frontmuren
De zogenaamde frontmuren – de schuine delen die zichtbaar zijn vanaf het open water – worden op een later tijdstip met metselwerk verfraaid. De duiker is 2.75 meter hoog en 3 meter breed. Maar dat is gemeten in de situatie dat er geen water in staat. En de waterstand is tenminste 1.25 meter. Maar als het hoog water is, pas op, dan is de doorvaarhoogte maximaal 1.30 m. De verbinding is half mei klaar voor gebruik. Daarmee is de Stelling Den Helder ook vanaf het water bereikbaar.

Stelling
Een van de werkgebieden van ontwikkelingsmaatschappij Zeestad is het herstel van Stelling Den Helder. In 2022 moet deze unieke verdedigingslinie weer zichtbaar zijn in het stadsbeeld en een bestemming zijn voor inwoners en bezoekers. Om dit voor elkaar te krijgen zijn substantiële subsidies verkregen uit Het Waddenfonds en van Provincie Noord-Holland. Samen met Stichting Stelling Den Helder en gemeente Den Helder, werkt Zeestad gestaag aan het herstel en de herbestemming van de liniedijk en de forten. Met de bouw van echte Helderse vletten, aanlegsteigers bij Fort Westoever, de aankoop van een pontje en de aanleg van de duikers in de Nieuweweg is de bereikbaarheid van de Stelling via het water een feit.