Spetterende start voor herstel Zeeforel

Een grote coalitie van natuurliefhebbers, overheden en sportvissers wil aan de slag om de zeeforel weer in gezonde aantallen te laten zwemmen tussen Waddenzee en hun paaigebieden in Groningen en Drenthe. Op vrijdagochtend 6 maart worden de eerste zeeforellen losgelaten in het Lauwersmeer.

De uitzet van de eerste 1.000 zeeforellen is het startschot voor een herstelproject van deze iconische trekvis. De initiatiefnemers hebben hierbij de ambitie om ecologische herstelmaatregelen en regionale economische ontwikkeling met elkaar te verbinden. De coalitie wil de komende jaren gaan groeien door het aansluiten van recreatieondernemers langs de gehele trekroute van de vis en het Lauwersmeer. Hiermee wordt de gewenste duurzame verbinding gemaakt tussen ecologische en economische belangen in het gebied. De coalitie heeft een meerjarig programma gemaakt waarbij de financiering nog verder wordt uitgewerkt.

Deens voorbeeld
Het herstellen van een vispopulatie combineren met het ontwikkelen van een sportviseconomie is een ongebruikelijke combinatie maar wel één die werkt. Op het Deense eiland Funen wordt het uitzetten van zeeforel, het verwijderen van barrières in de trekroute en het promoten van het gebied bij sportvissers succesvol gecombineerd.

Het resultaat, na 25 jaar, is een gezonde zeeforel populatie en 64.000 extra overnachtingen door sportvissers in het gebied waarmee de jaarlijkse investeringen ruimschoots worden terugverdiend.

Volledig artikel op website Programma Rijke Waddenzee