Special over grijze zeehond op televisie

Op woensdag 11 maart a.s. vertelt Mardik Leopold in het TV-programma De Kennis van Nu over de grijze zeehond, die een echt zeeroofdier blijkt te zijn.

Al een paar jaar spoelen er zwaar verminkte bruinvissen aan op de Nederlandse stranden. De doodsoorzaak was een raadsel. De Kennis van Nu volgt het spoor dat leidt naar een zeeroofdier met een zeer hoog knuffelgehalte: de grijze zeehond.

Wie is de dader?
Het was een groot raadsel wie de kleinste walvissen die er zijn, aanvalt. Waren het vissers die de dieren uit hun netten sneden, scheepsschroeven, orka’s, vossen of misschien een ander roofdier?

Forensisch onderzoek
De bruinvissen ondergingen in een uitvoerig forensisch post-mortem onderzoek. De wonden bleken perfect te matchen met het gebit van de grijze zeehond. Maar pas toen de onderzoekers in verschillende bruinviswonden DNA van de grijze zeehond aantroffen, was the smoking gun gevonden. En het bewijsmateriaal groeit. Voor het eerst in de geschiedenis is een grijze zeehond gefilmd die een bruinvis opvreet. De Kennis van Nu heeft de primeur om dit unieke materiaal te vertonen.

Uitzending: Woensdag 11 maart om 19:20 op NPO2 in De Kennis van Nu

Lees en kijk terug op website Wageningen Universiteit