Sense of Place: kunst tegen krimp in waddenkustregio

Oerolbaas Joop Mulder breidt zijn podium uit van Terschelling naar de hele noordkust van Friesland. Sense of Place is een van de pijlers onder KH2018 – kunst tegen de krimp.

Even buiten Hallum prijkt een droevig rijtje huizen met donkere ramen die moedeloos de verte in staren. Tuinen die door onkruid zijn overwoekerd. Het is het verhaal van veel Noord-Friese dorpen waar de krimp heeft toegeslagen: de bevolking trekt weg, het werk achterna, de dorpen raken stukje bij beetje ontzield.

Oeroldirecteur Joop Mulder rijdt erlangs, kijkt ernaar, zucht even, maar houdt de moed erin. Hij ziet kansen voor de noordkust van de provincie (met de typerende kwelders en dijken in feite de geboortegrond van de Deltawerken), vertelt hij even later bovenop de terp bij Hegebeintum. Kunst kan de krimp keren. Daar is hij van overtuigd. Of dat niet een beetje erg ambitieus is? Mulder lacht en trekt aan zijn welbekende snor. ,,Als je niet gelooft in wat je doet, heeft het geen zin. Tuurlijk ben ik ambitieus. Hartstikke!’’

Volledig artikel op website finsteropfryslân